lauantai 20. marraskuuta 2010

Villakukilla pakkasta vastaan


Tein kesällä huovutetun pallon puolikkaasta ja vaaleanpunaisesta huovasta kukan, jota päätin nyt viedä vähän eteenpäin. Ompelin pallonpuolikkaat huopaan ja tein niille varret mohairilla päällystetystä rautalangasta. Kun sormet oppii päällystämisen rytmin, homma käy todella nopesti, miun laskelmien mukaan päällystin 20-senttisen rautalangan teipillä noin 10 sekunnissa ja mohairkerrokseen meni reilu 15 sekuntia.

Aloitin päällystämällä rautalangan flora-teipillä niin, että venytin teippiä auki, jotta siitä tuli ohuempaa, tahmasempaa ja helpommin tarttuvaa. Pidin teippiä tiukkana oikealla kädellä ja pyöritin rautalankaa vasemman käden peukalolla, etusormella ja keskisormella.

Mohairlanka ei lähde purkautumaan kun vetää kierrokset langanpään päältä. Kun lähtee pyörittämään noita varsinaisia kierroksia, mohairlanka kannattaa pitää melkein 90 asteen kulmassa rautalankaan, niin kierrokset saa tiiviisti toisiinsa kiinni eikä teippi paista alta. Tavallinenkin villalanka tarttuu kiinni teippiin ihan hyvin, mutta mohairin haituvat liimautuvat niinkin tiukasti, että jos haluaisi esim. purkaa liian harvoiksi tehtyjä kierroksia, saa kiskoa hartiavoimin. Tässä työssä tuo langanpään päätteleminen ei olisi ollut tarpeellista, koska hukutin juuri sen pään varresta kuumaliimaan, mutta langanpään voi vetäistä solmuun rautalangan ympäri varmuuden vuoksi.

Taivutin varren toiseen päähän pihdeillä silmukan, jonka ompelin kukan pohjaan kiinni. Päällystetty rautalanka oli helppo kiinnittää ja se pysyi hyvin, etenkin jos menee neulalla välillä mohairlangan säikeiden läpi. Ja ihan lopuksi tein silmukan vielä varren tyvipäähänkin ja liimasin sen ruukun pohjaan.P.S. Teipatun rautalangan voi päällystää myös vaikka ohuella hopeanvärisellä rautalangalla (ks. tiara ) ja taivutella siitä joulukoristeita. Jännästi kimaltelevan lopputuloksen saa kun vetää langan vaihtelevin ja harvoin kierroksin monta kerrosta päällekkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti