lauantai 6. lokakuuta 2012

Pyhäkoulutyttö


Olen jo jonkun aikaa miettinyt miten kutistemuovista voisi muotoilla rusetteja. Sain vihdoin mallin toimimaan, vaikka se vaatikin aika kovien "taikasanojen" käyttöä. Piti aika monta kertaa laittaa kuviot takaisin uuniin pehmenemään, kun en ehtinyt muovailla tulikuumia palasia juuri oikeaan muotoon sen muutaman sekunnin aikana kun ne antaa periksi. Mutta onnistuin vihdoin ja miusta näistä tuli ihan söpöjä.

Lisää värejä
Rusetin kaava


5 kommenttia:

  1. Testasin; huh, hankalaa! Osaisitko yhtään neuvoa "taittelujärjestystä"? Minulla loppui koko ajan aika kesken, kun olin saanut taitettua rusettiosan kaksinkerroin niin, ytä vapaat päät roikkuivat alaspäin.

    -Paula

    VastaaPoista
  2. Joo, se on aika hankalaa ja vaatii useamman kerran päästä jyvälle. Jotta en tuhlaisi kallisarvoisia muovailusekunteja, päädyin tekemään taittelun niin, etten ottanut peltiä ulos uunista ollenkaan, vaan nappasin rusetin suoraan pelliltä ja aloin heti taittelemaan. Pelti kannattaa silloin laittaa uuniin aika alhaiselle tasolle ettei polta käsiä vastuksissa. Tuuppasin vielä uunin luukun kiinni jalalla, ettei siihenkään hommaan tarvinnut tuhlata aikaa tai käsiä.

    Muodostin rusetin lenkit taittamalla nauhan päät kohti rusetin keskiosaa mahdollisimman nopeasti ja molemmat päät miltei yhtä aikaa. Vaikka nämä taitokset sujuvatkin nopeasti, muovi alkaa tässä kohtaa jo kovettua, joten pääasia on, että rusettinauhan saa kaksinkerroin, vaikka osat eivät osuisikaan ihan millilleen toivotulle kohdalle.

    Kun nuo ensimmäiset hätäiset taitokset on tehty ja muovi on vielä suhteellisen taivuteltavissa, paina rusetti pöytää vasten painaen sormella tai muulla työkalulla solmukohdasta, jotta siitä tulee mahdollisimman litteä ja tiivis. Samalla rusetin roikkuvat nauhat/päät asettuu pöytää vasten automaattisesti saman suuntaisesti lenkkien kanssa. Jos on oikein vikkeläkätinen, voisi ottaa pihdit ja puristaa niillä hellästi sivuilta solmukohdasta, jotta kerrokset asettuvat varmasti päällekkäin ja siihen on sitten hyvä asetella solmupala.

    Irrallinen solmupala on ihan vain yksinkertainen pitkän suorakulman muotoinen pala, joka kulkee solmukohdasta muiden kerrosten yli poikkisuuntaan. Laitoin sen kutistumaan uuniin vasta kun olin saanut rusetin muotoiltua ja jäähdytettyä. Kun kutistettua solmupalaa käärii solmukohdan ympärille, on pidettävä huoli että solmupalan päät painetaan litteästi rusetin takapintaa vasten ettei ne raavi tai paina ihoa.

    Alun perin olin suunnitellut tekeväni koko rusetin yhdestä palasta, mutta miulla oli kutistemuovia niin niukasti, että sain arkin käytettyä paremmin kun tein tuon solmupalan erilliseksi. Se olikin ihan hyvä veto, sillä kaikkia osia ei olisi ikipäivinä ehtinyt taitella samaan syssyyn.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset näistä vinkeistä. Epäilinkin, että solmu on tehty erikseen louksi. Mutta olet sinä taitava ja nopea!

    -Paula

    VastaaPoista