perjantai 28. joulukuuta 2012

Tuhoon tuomittu dodo


Halusin tehdä veljelleni joululahjaksi mekaanisen dodon, mutta koulukiireiden takia sen tekeminen jäi aika viime tippaan. Muutamien kokeilujen jälkeen keksin miten saisin luotua lintumaisen kävelyn, ja varsin sulava askellus siitä tulikin. Päätin laittaa linnun myös viuhtomaan pieniä siipiään samalla kun se tepastelee.

Monen päivän suunnittelu-, leikkaus- ja maalausurakan jälkeen oli aika laittaa lintu lopullisesti kasaan. Valitettavasti jouduin toteamaan, että vaikka kokonaisuuden mekaniikka toimi paperilla, käytännössä kampiakselin ja kiertokangen voimat eivät riittäneet liikuttamaan monen mutkan takana olevia suhteellisen massiivisia jalkoja. Yritin korjata asiaa moneen otteeseen, sillä olin uhrannut projektille jo niin monta tuntia, ja siivet sekä se monimutkaisin kohta eli tuo jalan mekanismi toimivat niin moitteettomasti. Mutta aika, materiaalit ja keinot loppuivat, ja oli pakko nostaa kädet pystyyn. Toivottavasti keksin ratkaisun joskus, kun olen ehtinyt kerätä voimia, sillä olisi tosi mahtavaa nähdä tuo valmiina.


Olisin voinut tehdä jaloista vähän realistisemmat liittämällä "lihaa" kiinni joko sääri- tai pohjeluuhun, mikä olisi peittänyt tuota mekanismia, ja kiinnittämällä nuo pitkät pinnat pyöreiden palojen piiloon jäävälle puolelle. Mutta tämän oli tarkoitus tulla tekniikan miehelle ja liike on mielestäni sen verran elegantti, etten halunnut peittää sitä.

3 kommenttia:

  1. No joo, jotkut sitä suunnittelee mekaniikkaa ja jotkut ovat tyytyväisiä monen tunnin tuherruksen jälkeen aikaan saatuun pahviseen peuranpäähän seinälleen, kivat sulle :) On muuten hieno, jään odottamaan valmista!

    VastaaPoista