maanantai 2. syyskuuta 2013

Kummituspeili


Tein nukkekotiin pikkuruisen lumotun peilin, josta tuijottaa joko kummitus tai se Lumikin äitipuolen peilin henki. Ajattelin, että tässä projektissa olisi ideaa Halloweeniksi, kunhan toteuttaa sen isommassa mittakaavassa siis.

Löysin vanhasta lehdestä sopivan hymyttömän ja tyhjäkatseisen kuvan ja hioin hiekkapaperilla kasvojen mentävän aukon peilin maalattuun taustaan. Kannattaa suunnitella etukäteen miten paperia hiulaa, tekeekö pyöriviä liikkeitä, vertikaalisia "valuvia" linjoja vai kenties kaoottisia raapimisjälkiä, sillä naarmut näkyvät melko voimakkaasti valmiissa peilissä, ellei käytä tositosi hienoa paperia. Liimasin herran naaman takapuolelle ja muovailin polymeerimassasta kököt raamit. Luonnossa peili näyttää jännän hologrammimaiselta.


Huomasin, että tuo tummanharmaataustainen peili käyttäytyy niin, että kun tumman kerroksen raapii pois mutta jättää peilimaalin hiomatta, peilistä ei näe läpi kiinteää taustaa vasten. Mutta kun kuvastimen nostaa valoa vasten, oma kuva katoaa ja päivä paistaakin läpi. Eli se siis toimii niin kuin sytyttäisi kirkkaat valot yksisuuntaisen peilin takana olevaan tarkkailuhuoneeseen. Periaatteessa siis jos tumman maalin saisi poistettua vahingoittamatta heijastavaa kerrosta, niin peilin ja naaman taakse voisi viritellä valon, jonka sytyttämällä "normaaliin" peiliin ilmestyy vieraat kasvot. Jos haluaa varmistaa, ettei kummituksen lärvi näy valon ollessa pois päältä, kuvan voisi liimata tyhjä valkoinen puoli katsojaan päin. Näin (voimakkaan) valon ollessa päällä kummitus näkyisi paperin ja peilin läpi, mutta pimeänä peilin läpi kuultaisi vain kuvan puhdas nurja puoli, jos peilimaalin on sattunut naarmuttamaan puhki. Tämä on siis kuinka tuo muuttuva peili toimisi teoriassa, käytäntö onkin sitten eri juttu. 

Yritin itse toteuttaa tuon projektin vanhalla peilinrähjällä, mutta kun olin vahingossa repinyt kauniin kehyksen hajalle, viiltänyt yhden sormenpään irti, rikkonut peililasin kahtia ja saanut lasinsirun syvälle sormeeni, päätin luovuttaa tai ainakin viettää vähän hermolomaa hommasta. Jos joku teistä tekee tuollaisen isomman peilin, niin haluaisin kovasti nähdä millainen siitä tuli. Ja toivoisin, että tällä peilillä "kaasuvalotetaan" puoliso mielipuoleksi ainoastaan siinä tapauksessa, jos on mahdollista päästä käsiksi kunnon rahasummiin. Ei siis mitään turhaa säikyttelyä makeiden naurujen vuoksi. Go big or go home.

Peili ilman häiritseviä heijastuksia


1 kommentti: