maanantai 18. marraskuuta 2013

Joulupalloja paperista


Nämä pallerot on tehty ompelemalla 12 paperipyörylän nippu keskeltä yhteen ompelukoneella ja liittämällä sivut yhteen liimapisaralla. Joka toiseen saumaan liimaukset tulevat kello kolmen ja yhdeksän kohtiin, joka toiseen puoli kahden ja puoli viiden kohtiin. Kannattaa ensin tehdä kaikki nuo kolmen-yhdeksän-liimaukset, ja varmistaa, että yhteenliimatut sivut asettuvat tasaisin välimatkoin navoilta katsottuna. Noiden kuivuttua voi tehdä nuo 45 asteen liimaukset, suosittelen tekemään aina vastakkaiset saumat kerrallaan, jotta sivut asettuvat varmasti tasaisesti. Klemmarit ovat hyviä pitämään liimatut sivut yhdessä.

Itse aloitin tuon liimaamisen järjestelmällisesti alusta loppuun niin kuin olisin lukenut kirjaa hoitamalla samalla kertaa sekä 90 että 45 asteen linjat. Alkupään liimausten jo kuivuttua huomasin, että olin saanut niillä sivuilla aikaiseksi kauniin tiiviin puolipallon, ja toista puolikasta varten miulla oli enää kolme täysin liimaamatonta sivua jäljellä. Yritin venyttää muotonsa ottanutta puolipalloa, mutta uloimmat sivut jäivät rumasti kuprulle.

Jos käyttää paperia, jonka puolet ovat erilaiset, kannattaa pyörylät niputtaa joka toinen nurinpäin, niin että samanlainen poski on aina samanlaista vasten. Näin tuohon päiväntasaajalle tulee paperin toisen puolen muodostama yhtenäinen kuvio ja napa-alueille toisenlainen.

2 kommenttia:

  1. Hienoja teit! Minä tein juuri samanlaisia viime viikolla, mutta koska materiaalina oli vanha sanakirja ja liimana tavallinen paperiliima, ei lopputulos ollut noin kuanis ja symmetrinen. Päätin siis tehdä loput liimaamatta, ihan vain hieman taittaen "sivuja" pallon muotoon viuhkaksi.

    -Paula

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Miekin koitin samalla tekniikalla tehdä vähän eri mallista kuusen koristetta vanhan kirjan sivuista. Niissä sivuissa ei tietenkään ollut selvää etu- ja takapuolta, joten menin sekaisin, että mille sivulle pitää laittaa liima 90 asteeseen ja mihin 45:een. Olisi myös kiva kokeilla miten nuo pallot onnistuisivat huovasta tehtynä.

    VastaaPoista