tiistai 20. tammikuuta 2015

Villapaidan kierrätystä


 Nämä taitavat olla ensimmäiset lapaset, jotka mie olen tehnyt noin 20 vuoteen. Ompelin nämä pesussa kutistetun villapaidan hihoista. Hiha leveni kalvosimen jälkeen sen verran, että sain leikattua tämän mallisen lapasen, jossa peukalo on sivussa. Tietysti peukalon voi myös sijoittaa kokonaan kämmenpuolelle, silloin tosin tuo yksinkertainen kämmenselkä ja kahdesta palasta muodostuva kämmenpuoli tietää vähän enemmän ompelemista.


Koristelin lapaseni huovuttamalla ja ompelemalla koneella ikään kuin huovutusvilla olisi puolihuolimattomasti sutaistu vesiväri ja musta tikki mustekynällä luonnostellut ääriviivat. Jos miulla olisi taitoa ja kärsivällisyyttä, kirjoisin lapaset vähän kuin nämä Katja Lehtosen Satumetsä-lapaset.


Sain paidan miehustasta yhteensopivan pipon. Koska pipoon oli ommeltava saumoja joka tapauksessa, ajattelin että saumat voisi saman tien ottaa hatun jujuksi ompelemalla se tällä kivalla kaavalla, jossa ohjeet on kätevästi myös toisella kotimaisella. Saumanvarat jätin kyllä sisäpuolelle, sillä noissa köynnöksissä oli tarpeeksi koristetta pipolleni. Zoomasin kaavakuvaa sen verran isommaksi, että suora sivu oli noin 10 cm, ja leikkasin kuusi tuollaista palaa. Saumanvarat on siis laskettu valmiiksi kaavaan, ja kutistetusta miesten paidasta sai juuri kolme palaa etupuolelta ja kolme takaa. Kurvikkaampi sivu ommeltiin loivempaan, niin että ensin syntyi kolme kappaletta kahdesta palasta ommeltua osaa, jotka sitten yhdistettiin. Silmämääräisesti näytti, että kurvikkaampi sivu olisi loivempaa pitempi, mutta kyllä ne lopulta asettuivatkin ihan yksi yhteen.

2 kommenttia:

  1. Miten ihana idea! Hienoja tuli! Sää olet taitava ja teet ihan mitä vain! =))

    VastaaPoista