maanantai 13. huhtikuuta 2015

Jaloleinikki


Jotkut ennusteet ovat lupailleet ensi kesästä helteistä, mikä tietää harmaita hiuksia hääkukkia valitseville. Jos haluaa olla varma, ettei kukat väsähdä kesken juhlien, voi kokoontua kaason tai polttariporukan kanssa pyörittelemään suodatinpusseista leinikkejä. Eri vaaleanpunaisen sävyisistä leinikeistä syntyy kaunis pyöreä morsiuskimppu, jonka voi tehdä valmiiksi vaikka kuukausia ennen. Värjäämisessä pitää kuitenkin muistaa käyttää vedenpitäviä värejä siltä varalta että juhlapäivänä sataa. Tässä ohjeessa ei pelleillä kymmenien hieman eri muotoisten terälehtien kanssa, vaan kaikki on leikattu kahden euron kolikko mallina. Sisimmät terälehdet ovat vihertävän keltaisia, välissä on kerros tai pari sitruunankeltaista ja uloimpana on lämpimämpää keltaista. Terälehdet kerätään rautalankavarteen kiinnitetyn valmiin paperimassapallon ympärille, tai niin kuin mie olen tässä tehnyt, palleron voi muovata itse kreppi- tai vaikkapa vessapaperista, ja kiinnittää  paperikerrokset laimennetulla erikeepperillä. 

Pallon päälle liimasin pienen jämäpalan vihertävän keltaista paperia, jota maalasin vielä vähän vihreämmäksi. Pyörittelin terälehtiä kuppimaiseksi pehmeällä alustalla,  ja leikkasin niihin loven, jonka liimasin kiinni lomittain. Sisimpiin terälehtiin levitin erikeepperiviivan keskelle pystysuuntaan, ja kiinnitin ne niin että alue terälehden keskiosasta yläreunaan ottaa palloon kiinni. Näin sisin kerros tulee sopivan suppuun.  Uloimpiin laitoin liiman poikittain tyvipuoleen, jotta terälehdet vaikuttavat irtonaisemmilta ja kukka avoinaiselta. Kun kukkaa kasvattaa terälehdillä enemmän sivusuuntaan kuin alaspäin sisuspallon pintaa pitkin, siitä tulee aidomman näköinen eli hieman litteä eikä ihan pallonpyöreä. Näin tehtäessä sisuspallo ei mene pohjasta täysin piiloon, joten jos haluaa oikein siistin lopputuloksen, aukon voi liimata umpeen verholehdillä. 

4 kommenttia:

 1. Mitä vedenpitäviä värejä suosittelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie käytin vedellä lantrattuja akryylivärejä. Niillä saa aikaan peittävää jälkeä tai enemmän vettä lisäämällä vesivärimäisen lopputuloksen, ja kuivuttuaan ne ovat vedenpitäviä. Tällaista projektia varten ei tarvitse ostaa huippulaatuisia maaleja taidetarvikekaupasta, halpahalleista saatavat maalisetitkin kelpaavat. Itse ostin nuo tuubit aikoinani Lidlistä.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! :)

   Poista