Hei lapset! Tällä kertaa opitaan tekemään seppelepohja rahkasammaleesta. Sitä voi käyttää kuivana pohjana ja myös märkänä tuoreille kukille, koska rahkasammmal pidättää hyvin vettä ja on vähän hapan, joten kukat säilyvät pitkään hyvinä. Oikein ihmettelin tuota yläkuvan isompaa seppelettä kukittaessani miten mahtavan hyvin kukat pysyivät kiinni sammaleessa.
Ensin tehdään pajusta tukiranka niin, että pajut kulkevat vierekkäin eikä siis toistensa ympärille kiedottuina. Näin rangasta saa mahdollisimman tiiviin ja vahvan. Ympärille kieputetaan reilusti ja tiukasti puolalankaa, mikä tuo rungolle hieman lisää jämäkkyyttä. Käyttämällä päällystämätöntä rautalankaa, joka ruostuu ja hajoaa nopeammin kuin vihreä muovitettu rautalanka, tulee seppeleestä myös hyvin ekologinen.
Rahkasammalta aletaan kiinnittää reiluina tuppoina pajurangan päälle. Alempiin kerroksiin rautsikkaa kannattaa vetää aika tiukasti, mutta harvakseltaan, jottei seppelepohjan sisälle synny kamalaa rautalankaverkkoa, joka vaikeuttaa kukkien pujottamista. Kun ensimmäinen kerros on tehty, tarkistetaan muodon ja tiiviyden tasaisuus. Jos on jotain korjattavaa, voi tehdä toisen kerroksen. Sammalkerroksen paksuus on oltava vähintään pari senttiä, mieluummin enemmän, jotta kukkien varret saa työnnettyä tarpeeksi syvälle.
Viimeisen kerroksen päälle voi kieputtaa rautalankaa sittten paljon tiiviimmin, jotta siitä tulee tarpeeksi tiivis ja napakka. Ihan kivikovaksi sitä ei kannata puristaa, koska silloin voi tulla vaikeuksia kukkien pistelemisen kanssa. Jos se taas on liian pehmeä, kukat eivät pysy siinä kiinni.
Tästä pohjapuolen kuvasta näkee, ettei pajurengas kulje seppeleen ytimessä vaan pohjassa. Näin maksimoidaan sammalkerroksen paksuus eikä varret ota heti kiinni pajuun.
Eli siitä vaan seppelepohjia vääntämään joulua varten. Kun nämä kuivattaa, niin nehän säilyy pitkään varastossa, ja sieltä voi sitten tarpeen tullen ottaa, ja kostuttaa uudelleen jos käyttää tuoreita kukkia. Se täytyy kyllä sanoa, että varsinkin isompi seppele painaa märkänä aikas pirusti, että jos ajatteli tälläisen ripustaa jostain heiveröisestä naulasta oveen, niin kannattaa tehdä pohjasta pienempi ja käyttää se kuivana.
Oih, toihan olis kaunis ihan vaan tuollaisenaan sammaleisena!
VastaaPoistaNiin, kyllä siitä ihan kaunis tulee jos jaksaa asetella vihreät osat päälle päin. Mutta rahkasammaleessa on se ominaisuus että se kuivuessa harmaantuu eli se ei jää noin kauniin vihreäksi.
VastaaPoista